Știri de ultimă oră
Stiri

Grădina Botanică din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi va avea o seră pentru plante exotice

13 mai 2020

author:

Grădina Botanică din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi va avea o seră pentru plante exotice

Investiţie de peste trei milioane de euro într-o seră cu plante exotice, la Galați

Obiectivul va fi construit pe scheletul unei clădiri abandonate. Practic, ridicarea serei de plante exotice cu palmieri, arbori de cafea şi liane presupune reluare unui proiect abandonat în urmă cu două decenii. Lucrările au început în 1997, au fost abandonate doi ani mai târziu şi vor fi reluate peste câteva zile după ce miercuri autorităţile locale au dat ordinul de începere a operaţiunii. Totul va costa 15 milioane de lei, bani de la bugetul judeţean.

Lucrarea din interiorul Grădinii Botanice trebuie să fie gata în 10 luni, iar reprezentanţii instituţiei estimează că obiectivul va creşte foarte mult numărul de vizitatori din Galaţi şi din judeţele apropiate Brăila, Vrancea, Tulcea, Vaslui şi Buzău. Practic, autorităţile spun că se va ajunge la aproape 300.000 de vizitatori pe an, în condiţiile în care în trecut Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galaţi a fost vizitat de aproximativ 180.000 de persoane, pe an.

Autorităţile judeţene mai spun că sera de la Galaţi va fi una dintre cele mai spectaculoase din ţară şi va putea fi utilizată în scopuri didactice.

„Vom construi la Galaţi una dintre cele mai frumoase sere de plante exotice din ţară. Astfel, după mai bine de 20 de ani de când a fost abandonat, scheletul metalic inestetic din curtea Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii va fi transformat într-o spectaculoasă seră, în care gălăţenii vor putea admira palmieri de aproape 20 de metri înălţime şi sute de plante exotice. Noua seră va deveni cu siguranţă unul dintre cele mai vizitate locuri din Galaţi. De asemenea, vom amenaja şi un spaţiu pentru expoziţii temporare, unde elevii vor putea desfăşura diverse activităţi didactice”, a anunţat, pe Facebook, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea.

Conform proiectului, sera de mari dimensiuni va avea mai multe compartimente. Sera principală va avea plante mediteraneene, precum mirt, dafin şi măslin, dar şi plante subtropicale cu colecţii de citrice (lămâi, mandarin, portocal, grepfrut) şi de muşcate. De asemenea, în interior vor fi plante tropicale, pe listă aflându-se specii de bananier, avocado, arbore de cafea, Yucca, Ficus, Asparagus, Araucaria şi liane. Tot în sera principală, vizitatorii vor admira specii de cactuşi din Mexic, Brazilia, Peru, Venezuela, Argentina şi specii de aloe din Africa şi America de Sud. În corpul vertical al serei vor fi specii de curmali, cocotieri, Papaya şi palmieri din Asia (China, Japonia, Laos, Indonezia) din America de Nord (Florida şi Colorado) din America de Sud şi Centrală (Mexic, Brazilia, Argentina, Guatemala) şi din Madagascar, Malta şi Insulele Canare.

Catalina Miron este redactor cu experienta in presa. A lucrat la Realitatea TV, Pro TV si Mediafax.
Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *