Știri de ultimă oră
Stiri

O lună de când în România a fost confirmat primul caz de COVID-19

26 martie 2020

author:

O lună de când în România a fost confirmat primul caz de COVID-19

În urmă cu o lună în România era confirmat primul caz de coronavirus, în cazul unui tânăr din Gorj, contact al unui italian. Acum, numărul cazurilor persoanelor infectate în ţara noastră se apropie de 1000.

Astăzi se împlinește o lună de când în România a fost confirmat primul caz de COVID-19. Este vorba despre un tânăr de 25 de ani din judeţul Gorj, care a intrat în contact cu un italian, confirmat după ce a plecat din România. Între timp, acesta s-a vindecat dar numărul cazurilor se apropie de 1000.

În ultima săptămână, în ţara noastră au fost confirmate şi primele decese. În câteva zile au ajuns la 17. Acestui bilanţ i se mai adaugă încă opt români care au murit în străinătate, unul în Franţa şi şapte în Italia.

Bilanțul se ridică la 906 cazuri în România. Sunt 144 de cazuri noi de coronavirus.

Jumătate dintre decesele înregistrate în ţara noastră au legătură cu Spitalul Judeţean Suceava, care a devenit un focar al transmiterii comunitare. Acolo, peste 100 de cadre medicale sunt infectate sau suspecte de coronavirus, iar managerul a fost suspendat din funcţie în urma anchetei desfăşurate de Ministerul Sănătăţii.

Dacă la început persoanele infectate erau români întorşi din Italia, pe parcurs s-au înmulţit cazurile comunitare. Şi numărul cadrelor medicale diagnosticate cu coronavirus a crescut. Autorităţile spun că 10% din total îmbolnăvirilor sunt cadre medicale.

În Bucureşti, primul caz de COVID-19 a fost diagnosticat în 7 martie, fiind vorba despre un bărbat de 40 de ani care a venit de la Roma.

La 20 de zile de la primul caz de coronavirus în România, în 16 martie, a fost decretată starea de urgenţă. Au fost impuse restricţii de circulaţie, s-au închis localuri publice, au fost suspendate curse aeriene şi s-au interzis competiţiile sportive. Pe 24 martie, prin Ordonanţa militară 3, circulaţia tuturor persoanelor a fost restricţionată drastic.

Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată erau miercuri, 6.016 de persoane. Alte 96.055 de persoane erau izolate la domiciliu, sub monitorizare medicală

Săptămâna 1 – 181 de persoane în carantină – 10.094 de persoane în izolare

• Săptămâna 2 – 107 de persoane în caratină – 11.505 de persoane în izolare
• Săptămâna 3 – 3.510 de persoane în carantină – 26.545 de persoane în izolare
• Săptămâna 4 – 6.016 de persoane în carantină – 96.055 de persoane în izolare (Sursa: Grupul de Comunicare Strategică)

O creştere a numărului de cazuri de coronavirus în România a avut loc odată cu numărul de teste realizate:

– Săptămâna 1 – 657 teste
– Săptămâna 2 -1.179 teste
– Săptămâna 3 – 4.670 teste
– Săptămâna 4 – 14.466 teste

Sursa: Grupul de Comunicare Strategică

Miercuri seară, oficialii au dat asigurări că în curând se vor face teste pentru depistarea coronavirusului întregii populaţii a Bucuşretiului, în cadrul unui proiect-pilot.

Autorităţile mai spun că au de gând să extindă acest program la nivelul tuturor oraşelor mari din ţara noastră, numai că în ţara noastră în momentul de faţă capacitatea de testare este limitată.

Totodată, conform celei mai recente statistici, 86 de persoane au fost declarate vindecate şi externate. 53 la Timişoara, 23 la Bucureşti, 6 la Craiova, 2 la Constanţa, unul la Cluj şi unul la Iaşi.

Catalina Miron este redactor cu experienta in presa. A lucrat la Realitatea TV, Pro TV si Mediafax.
Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *