Știri de ultimă oră
Economic

Salariul mediu din România a crescut, în februarie, cu 0,4% şi a ajuns la 3.202 lei

9 aprilie 2020

author:

Salariul mediu din România a crescut, în februarie, cu 0,4% şi a ajuns la 3.202 lei

În februarie 2020, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 0,4% (13 lei) faţă de luna precedentă, ajungând la la 3.202 lei, şi cu 9,2% faţă de luna similară a anului trecut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate joi.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, unde salariul mediu nominal net a fost de 7488 lei, iar cele mai mici salarii au fost în industria de hoteluri şi restaurante, respectiv 1781 lei.

Câştigul salarial mediu nominal brut a înregistrat, în luna februarie a acestui an, un avans de 0,3% (18 lei) faţă de ianuarie, ajungând la 5243 lei.

În luna februarie a anului curent, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut uşor faţă de luna precedentă ca urmare a acordării de premii ocazionale (prime anuale sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

Potrivit INS, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte), cât şi a disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net au fost înregistrate în fabricarea produselor din tutun, cu 21,7%, respectiv cu 11,1% în activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii.

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna ianuarie 2020 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, în unele activităţi economice.

Cele mai mari scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în extracţia minereurilor metalifere (24,7%) şi în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (20,2%).

În sectorul bugetar, s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (+2,2%), respectiv administraţie publică (+0,9%).

În sănătate şi asistenţă socială câştigul salarial mediu net a fost în uşoară scădere (-0,6%) comparativ cu luna precedentă.

Catalina Miron este redactor cu experienta in presa. A lucrat la Realitatea TV, Pro TV si Mediafax.
Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *