Știri de ultimă oră
Social

Violeta Alexandru a interzis închiderea sau suspendarea temporară a activității centrelor pentru vârstnici

10 aprilie 2020

author:

Violeta Alexandru a interzis închiderea sau suspendarea temporară a activității centrelor pentru vârstnici

Închiderea sau suspendarea temporară a activității centrelor pentru vârstnici a fost interzisă, a declarat, vineri, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, care a spus că doar în situația în care familia cere explicit să ia vârstnicul din centru acesta poate pleca acasă.

Ministrul Muncii Violeta Alexandru a spus că a solicitat să fie inclusă interzicerea închiderii sau suspendării activității centrelor pentru persoane vârstnice, prin Ordonanța Militară nr. 8, după ce a primit semnale din teritoriu că acestea își suspendă activitatea.

„Am simțit nevoia ca în Ordonanța militară 8 pe 2020 să solicit includerea unor măsuri pentru siguranța vârstnicilor aflați în centrele de îngrijire. Am interzis închiderea sau suspendarea temporară a activității acestor centre. Au fost câteva semnale pe care le-am primit din teren de la autorități publice, respectiv de la centre de bătrâni, care, pe fondul panicii din prima perioadă a crizei pe care o traversăm au închis brusc centrele de bătrâni solicitând familiilor să îi preia la câteva ore de la decizia de închidere, ceea ce în mod evident a creat o stare de tensiune atât în rândul familiilor, cât și o stare de disconfort pentru bătrânii care erau obișnuiți pentru un mediu de viață și care dintr-odată au fost nevoiți să și-l schimbe fără să li se explice ce se întâmplă”, a spus Alexandru.

Aceasta a transmis că doar în cazul în care familia decide să ia persoana vârstnică acasă, aceasta poate pleca din centru.

„Din punctul meu de vedere acolo unde se justifică trebuie luate toate măsurile corespunzătoare, inclusiv medicale, pentru asigurarea tuturor condițiilor de prevenție de siguranță pentru toți angajații și pentru bătrânii aflați în aceste centre, dar în niciun caz soluția închiderii și soluția unui telefon către familie să vină să ia vârstnicul dintr-odată nu este cea care să asigure servicii corespunzătoare pentru bătrâni. Doar în condițiile în care solicită aparținătorii că bătrânii să fie transferați din centre la domiciliu acest lucru se poate realiza”, a mai spus Alexandru.

Principalele schimbări introduse joi seara, 9 aprilie prin ordonanţa nr 8:

– pietele agroalimentare raman deschise pe toata perioada starii de urgenta pentru agricultorii care au certificat si cu respectarea masurii de prevenire a covid.

– Din aceasta seara e permisa circulatia in afara gospodariei: – a titularilor de pescuit pentru desfasurarea de pescuit comercial si acvacultura si pentru comerializarea produselor.

– e permisa circulatia in afara gospodariei a apicultorilor spre stupina. Dovada calitatii de apicultor se face cu adeverinta de apicultor sau orice alta adeverinta.

– e permisa circulatia in afara gopodariei pentru achizitia de autovehicule si servicii de reparatii – pe perioada starii de urgneta se interzice si suspenda exportul pentru grau, orz, ovaz, porumb, orez, faina de grau, soia, floarea soarelui, ulei de seminte, zahăr, biscuiti, turte sau alte reziduuri din domeniul de panificatie.

– interdicţia zborurilor spre Spania prelungită pentru încă 14 zile, începând din 14 aprilie.

– se recomanda autoritatii administratii publice locale sa monteze solutii dezinfectante la intrarea in imobile cu destinatia locuinte colective.

– autoritatile competente precum Ministerul Transporturilor vor aviza orice transport aerian chiar daca aeroporturile sunt in subordinea autoritatilor judetene

– centrele rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice, centrelor rezidenţiale pentru copii şi adulţi, cu şi fără dizabilităţi,să fie obligate să funcţioneze.

Catalina Miron este redactor cu experienta in presa. A lucrat la Realitatea TV, Pro TV si Mediafax.
Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *